Bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) RM300 Secara One-Off Sebelum Raya Aidiladha - Malaysia Kerjaya!

Breaking

Saturday, June 6, 2020

Bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) RM300 Secara One-Off Sebelum Raya Aidiladha


BANTUAN JKM RM300 SECARA ONE-OFF KEPADA IBU TUNGGAL, OKU DI BAWAH JKM



Perdana Menteri Malaysia - Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Bantuan JKM sebanyak RM300 kepada Ibu Tunggal dan Orang Kurang Upaya (OKU) yang berdaftar di JKM akan menerima bayaran sebelum Hari Raya Aidiladha ini.

Pihak JKM menjangkakan lebih 300,000 penerima bantuan ini seperti Ibu Tunggal dan OKU akan menerima bantuan sebanyak RM300 yang akan diberikan secara One-Off sebelum akhir Julai ini.

Baca juga : Cara Membuat Rayuan Geran Khas Prihatin (GKP) Dibuka 3 Jun - 15 Jun 2020.

Bantuan ini diharapkan dapat meringankan beban rakyat yang terkesan akibat penularan Wabak Covid-19 ini dan kerajaan tidak akan mengabaikan golongan sasar seperti Ibu Tunggal dan Orang Kurang Upaya (OKU) agar tidak tercicir untuk mendapatkan bantuan ini.

Perdana Menteri Malaysia berkata dalam ucapanya
Bantuan ini Insyallah akan disalurkan sebelum Aidiladha
Klik disini untuk mendapatkan teks ucapan YAB TAN SRI DATO’ HAJI MUHYIDDIN BIN HAJI MOHD YASSIN - PERDANA MENTERI MALAYSIA

26 comments:

  1. mcm mana nak mohon bantuan one off oku rm300

    ReplyDelete
  2. I'm an oku,but my bank acount has been block lately and i don't know why,still know answer untill now,this cause me many problems,cause my oku elaun has been stop,and what should i do ,is there realy no alternatif way so i can get my money whithout thrue any banks?

    ReplyDelete
  3. Saya golongan OKU dan perlu ke pergi ke JKM untuk kemaskini maklumat....

    ReplyDelete
  4. Saya golongan OKU dan perlu ke pergi ke JKM untuk kemaskini maklumat....

    ReplyDelete
  5. MCM mne mne nk mohon Sye OKU .takde ke link untuk kami mohon online.

    ReplyDelete
  6. Saya nak Tanya bagaimana Saya nak mohon bantuan oku dalam talian

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..Sye OKU jgk..xkje .Sye dpt ke ..JKM Muar..

    ReplyDelete
  8. saya nak tahu mcm mana nak mohon E-bantuan OKU one off.Boleh mohon secara online tak.tq

    ReplyDelete
  9. Kenapa saya tak layak terima bantuan disebabkan saya penerima bantuan am negeri.apa bezanya?kan ke kerajaan jugak yg bg.That is realy unfair

    ReplyDelete
  10. Duit bsh fasa KE3 masuk berapa haribulan tolong SAPA2 dah masuk.tau info bila masuk

    ReplyDelete
  11. cmne nak mohon bantuan OKU One off

    ReplyDelete
  12. Suami saya OKU yg berdaftar dgn JKM...tp xlayak tuk terima bantuan one of RM 300 tu...sungguh xadil pada Hal Perdana menteri mengatakan OKU yg berdaftar dgn JKM layak....tlg bg pencerahan

    ReplyDelete
  13. saya nak mohon bantuan one of RM300 bujang dan tidak kerja

    ReplyDelete
  14. Semua yang berdaftar dengan jkm OKU akan mendapat one of RM300 tu. Tidak perlulah bimbang.Bersyukur kita

    ReplyDelete
  15. Kata bantuan one off untuk ibu tinggal sebelum raya aidiladha dapat..tapi sampai hari ni. Xdapatpun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak saya ibu tunggal, dah check memang xde masuk. Dia memang berdaftar bawah JKM

      Delete
  16. Sebelum ni ada bantuan ibu tunggal bole x kita mohon balik sebab waktu mohon tu pihak kebajikan ckp bantuan tu untuk ank² sekola kalau bole nanti nak memohon lagi tapi skrg dh khawin bole x mohon lagi tu belanja ank sebab x mampu

    ReplyDelete
  17. Sy ada kad OKU. Knp sy blm dpt? Mcmmn nak check status?

    ReplyDelete
  18. Sy ibu tunggal anak satu tahun lepas ade daftar untuk bantuan kanak kanak tapi xlulus bila col tnye knpe permohonan sy xlulus alasan diorg sy masih muda habis yg muda2 tu xda anak DPT lak.. sedangkan sy ade anak Sorg xdpt.. kdg2 dlm penilai diorg entah xtau nk ckp apa.. kecewa sgt sy pom dari klurga susah kalau kaya xde la meminta2 kan.. skrg ni sy brgntung kat klurga la skit2 bekas suami hanya bagi 100 sebule untk anak dio mana la cukup kan.. tmbh2 anak dh skolah tahun depan dh nk masuk darjah satu dah.. xpe la mgkin xde rezeki sy dan anak kot.. hmmm

    ReplyDelete
  19. saya.masih.tidak.dapat bantuan.ibubtunggal.lagi.Bila semak.dikatakan.Proses berjaya.tapi hgga sekrg.jkm melaka x masukkan.bantuan.one off sy lagi.kata seblum raya.haji.tp sekrg dh.lbih bln dah x da apa.apa.pun.kemasukan.suitbone.off pun x dpt rm300.

    ReplyDelete
  20. saya.masih.tidak.dapat bantuan.ibubtunggal.lagi.Bila semak.dikatakan.Proses berjaya.tapi hgga sekrg.jkm melaka x masukkan.bantuan.one off sy lagi.kata seblum raya.haji.tp sekrg dh.lbih bln dah x da apa.apa.pun.kemasukan.suitbone.off pun x dpt rm300.

    ReplyDelete