Rujuk Langkah-Langkah Membuat Pengeluaran RM10,000 KWSP Tanpa SyaratSelepas pengumuman tentang KWSP yang disampaikan daripada Menteri Kewangan Malaysia Tenku Zafrul Abdul Aziz, beliau berkata kini pencarum yang mengalami pemotongan gaji, atau tidak dapat mencari pendapatan tambahan menerusi kerja lebih masa kini boleh memohon. 

Join Telegram Rasmi: http://t.me/NakKerjaa

SYARAT PENGELUARAN RM10,000 KWSP  

Mereka yang bukan lagi pencarum aktif atau bekerja di sektor tidak rasmi yang terkesan turut dibolehkan membuat pengeluaran.

Pencarum yang sebelum ini boleh membuat pengeluaran sehingga RM9,000 pula dibenarkan membuat pengeluaran sebanyak RM10,000.

"Tunjuk saja bukti (anda) hilang pekerjaan, diberi cuti tanpa gaji, potongan gaji, elaun atau OT (kerja lebih masa), atau pengurangan pendapatan bagi yang bekerja sendiri," kata Zafrul di Dewan Rakyat hari ini.

Pengumuman itu disambut ketukan meja daripada sejumlah ahli Parlimen yang menyokong keputusan itu.

Terdahulu, pencarum yang layak membuat permohonan itu, menerusi program i-Sinar, adalah mereka yang hilang kerja, diberi cuti tanpa gaji atau tiada sumber pendapatan.

Bagaimanapun, beberapa pihak, termasuk Umno, mendesak kerajaan agar meluaskan pengeluaran akaun 1 kepada semua pencarum.

Berkenaan moratorium pinjaman bank pula, kerajaan mengekalkan keputusan sebelum ini dan tidak menuruti desakan agar lanjutan moratorium diberi secara automatik kepada semua peminjam.

Pada masa ini, lanjutan moratorium adalah untuk mereka yang pendapatan atau pekerjaannya terjejas.

Nantikan berita selanjutnya

SumberPost a Comment

1 Comments

  1. jika pencarum ada 50k,adakh peģeluaran dibenarkn sehingga 30k

    ReplyDelete